Flow hive!

Nu har de första delarna till vår bikupa kommit, ramarna. Detta är en speciell sorts bikupa som kallas Flow hive. Vi köpte den via en crowdfunding-kampanj och var faktiskt bland de första som gjorde en beställning på en kampanj som sedan exploderade. Den har blivit en av Indiegogos mest lyckade kampanjer genom tiderna.

De bad om typ 50 000 dollar och fick till slut ihop nästan 12,5 miljoner dollar. Det tog bara några få minuter för dem att uppnå sitt mål, och efter någon timma var de uppe i första miljonen. 37 000 personer var med och bidrog! (https://www.indiegogo.com/projects/flow-hive-honey-on-tap-directly-from-your-beehive#)

Vad är grejen med denna bikupa då? Jo, kortfattat kan man säga att ramarna går att tömma när de sitter kvar i kupan. Detta ger fler fördelar. Först och främst blir det mycket mindre arbete och kladd. För det andra störs inte bina vid tömning vilket gör att de inte blir irriterade eller aggressiva. Bina behöver inte avbryta sin produktion utan kan fortsätta med sitt liv i lugn och ro! Honungen töms ut genom en tapp på varje ram, direkt ner i en burk när du önskar färsk honung. Honungen som kommer ut är alltså helt obehandlad, något vi är mycket spända på att testa!

Det finns viss skepsism på internet kring huruvida detta verkligen kommer att fungera och vi ser det som experiment. Vi har bara köpt en låda med sju ramar vilket borde ge oss en möjlighet att utvärdera tekniken. Om det fungerar bra, kanske fler inhandlas i framtiden. Men nu ska vi först prova dessa!

Lådan som ramarna sitter i kommer med en senare försändelse.

2015-10-01 14.01.44

2015-10-01 14.02.29

4 kommentarer

 1. lotta

  hej!
  hur har det gått med er flow hive?
  funkar det i sverige med övervintring och flyter honungen ut ordentligt?
  mvh lotta

  • fridslund

   Hej Lotta!
   Vi har tyvärr inte hunnit få igång våra bin ännu, så vi vet inte… men vi har hört att det varit ett test i en bi-tidning, där de va positivt överraskade. Vi har även läst om att man använt kuporna i Kanada, där över vintringen ska ha gått bra. Så vi är hoppfulla! =)

   • Camilla

    tjing, finns en gruppp på Facebook där man kan läsa om andra som har Flow hoven. Vi tillhörde också dom första som köpte men har inte satt upp den ännu pga flytt men hoppas få upp den i år =)

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>